Keskustelutilaisuus | Onko koronakriisi ohi ja kuinka rakennamme kriisinkestävän yhteiskunnan?

11.10.2022 12:15 - 16:30
Aika: 11.10.2022 klo 12–16.30
Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki) & verkossa

Uudet kriisit ovat jo vallanneet huomion, mutta pitäisikö koronan yhä kiinnostaa muitakin kuin tutkijoita? Missä vaiheessa kriisin elinkaarta olemme, ja mitä koronasta jää käteen: jälkikriisien kierre vai paremmin varautunut, entistä kestävämpi yhteiskunta? Entä mitä osaamme tehdä ensi kerralla toisin, kun uusi pandemia rantautuu? 

Tilaisuudessa kuultiin kaksi paneelikeskustelua, joissa pohdittiin kriisin elinkaarta ja yhteiskunnan kriisinkestävyyden vahvistamista. Keskustelut juonsi Helsingin Sanomien pandemiaseurantaa tehnyt toimittaja Annikka Mutanen.

Keskustelutilaisuuden jälkilöylyissä hankejohtajat ja tutkijat pohtivat kriisien jälkihoitoa ja niiden reflektointia.

Tapahtuman järjestivät strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman hankkeet JuRe, WELGO, EduRESCUE ja RECIPE.

 

Materiaalit

Keskustelutilaisuuden ”Onko koronakriisi ohi ja kuinka rakennamme kriisinkestävämmän yhteiskunnan?” tallenne.

 

Ohjelma

12.00–13.00 Lounas, Tiedekulma Café 

13.00–14.45 Keskustelutilaisuus: Onko koronakriisi ohi ja kuinka rakennamme kriisinkestävämmän yhteiskunnan?, Tiedekulma Stage.

13.00–13.10 Avaussanat

13.10–13.55 Paneelikeskustelu kriisien elinkaarista: onko koronakriisi ohi?

Emme eläneet vain yhtä pandemiaa, vaan ajallisesti ja paikallisesti monta erilaista. Millaisia vaiheita kriiseissä on ja miten Korona yllätti? Entä mitä tapahtuu tänä syksynä: millaisia jälkikriisejä on vielä hoidettavana?

Paneelissa keskustelivat Timo Harjuniemi, Helsingin yliopisto, Heini Hakosalo, Oulun yliopisto, Hanna Nohynek, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Taneli Puumalainen, sosiaali- ja terveysministeriö.

14.00–14.45 Paneelikeskustelu koronakriisin epäkohdista ja resilienssistä: kuinka rakennamme kriisinkestävämmän yhteiskunnan?

Pandemia kärjisti useita tavallisesti vähälle huomiolle jääviä hiusmurtumia yhteiskunnassamme. Millaisia epäkohtia koronakriisi paljasti tai itsessään aiheutti? Mitä epäkohdat kertovat resilienssistä yhteiskunnan eri osa-alueilla ja mistä kriisinkestävyys syntyy?

Paneelissa keskustelivat Johanna Rainio-Niemi, Helsingin yliopisto, Virve Valtonen, Turun yliopisto, Maija Sakslin, eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia ja Jouni Varanka, valtioneuvoston kanslia.

14.45–15.15 Kahvitauko

15.15–16.30 Keskustelutilaisuuden jälkilöylyt, Tiedekulma Fönster.

Näkökulmia kriisin jälkihoitoon ja reflektioon: hankejohtajien alustukset ja yhteinen keskustelu.

Millaista on koronakriisin jälkihoito? Millaista kriisin käsittelyä ja reflektiota on meneillään yhteiskunnan eri osa-alueilla? Tarvitsemmeko laajempaa yhteiskunnallista keskustelua? Miten ja keitä osallistamme keskusteluun? Mikä on tutkimuksen rooli kriisien jälkihoidossa ja reflektiossa?

Paneelissa keskustelivat Janne Salminen, Turun yliopisto, Ville-Pekka Sorsa, Helsingin yliopisto, Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopisto ja Marja-Kristiina Lerkkanen, Jyväskylän yliopisto.