Onko kriisi väistämättä myös demokratian kriisi? Tallenne saatavilla

Strategisen tutkimuksen ohjelmien yhteisessä Demokratiakorjaamo-tapahtumassa 29.5.2023 keskusteltiin näkökulmista suomalaisen demokratian kehittämiseksi. Jo viidettä kertaa järjestetyn tapahtuman teemana oli tällä kertaa Demokratia kriiseissä.

JuRen tutkimus oli esillä tilaisuuden paneelikeskustelussa, joka käsitteli kriisien vaikutuksia demokratiaan. Paneelissa keskustelivat tutkijat Johanna Rainio-Niemi Helsingin yliopistosta, Jari Stenvall ja Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopistosta sekä neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä. Paneelin juonsi Mika Nieminen Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Tapahtuma sisälsi myös käytännönläheisiä työpajoja. JuRen työpaja käsitteli vanhusten hoivakotien koronarajoituksia, joista alusti Johanna Hautakorpi Turun yliopistosta. Kommenttipuheenvuoron piti vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo. Työpajassa pohdittiin sitä, millaisia vaikutuksia koronatoimilla oli vanhusten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien toteutumiseen ja millaisin ratkaisuin olisi voitu saavuttaa parempi tasapaino yksilöiden oikeuksien ja kollektiivisen terveyden suojaamisen välillä. Osallistujilta myös kerättiin palautetta aihepiiriä käsittelevään tietokoosteeseen. Työpajan pohjalta tehtiin myös podcast.

Demokratiakorjaamon järjestivät strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusohjelmat PANDEMICS, GROWTH, STEER ja YOUNG. JuRe-hanke kuuluu PANDEMICS-ohjelmaan.

 

Katso paneelikeskustelun ”Onko kriisi väistämättä myös demokratian kriisi?” tallenne

 

Kuva: Johanna Hautakorpi alusti työpajassa vanhusten hoivakotien koronarajoituksista.

Yläkuva: Paneelikeskustelu käsitteli demokratian ja kriisien ydinkysymyksiä koronapandemian oppien näkökulmasta. Kuvassa vasemmalta oikealle Niklas Wilhelmsson, Johanna Rainio-Niemi, Tuuli Hirvilammi, Jari Stenvall ja Mika Nieminen.