Paneelikeskustelu | Rajallinen rajaton Eurooppa

24.08.2022 13:00 - 13:45

Aika: 24.8.2022 klo 13-13.45
Paikka: Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Meri-lava

Viimeisten seitsemän vuoden kriisit – pakolaiskriisi, Brexit, koronapandemia ja viimeisimpänä Ukrainan sota – ovat syvällisesti haastaneet eurooppalaisen yhteistyön yhden peruspilarin, rajojen avoimuuden. Rajoille on rakennettu uusia aitoja, niiden ylittämiseen on tarvittu rokotetodistuksia, niiden statusta on jouduttu pohtimaan valtioaseman muuttuessa. Hädänalaiset ovat päässeet niistä yli, toisinaan kovin ehdoin, mutta myös lämpimästi tervetulleina. Näiden toimien suhteen on tarvittu paljon poliittista ohjausta ja koordinaatiota, erilaisilla eurooppalaisen politiikan tasoilla.

Keskustelussa paneuduttiin rajojen sulkeutumiseen ja vapautumiseen Covid-19-taudin aikana, ihmisoikeusperiaatteiden noudattamiseen pakolaiskysymyksissä sekä pelon vaikutukseen rajojen sulkemisessa.

Turun Eurooppa-Foorumin ohjelmaan kuuluvan paneelin järjestivät Turun yliopisto ja Åbo Akademi yhteistyössä JuRe-hankkeen kanssa.

Valtio-opin professori Henri Vogtin (Turun yliopisto) moderoimassa paneelissa keskustelivat vanhempi tutkija Saila Heinikoski (Ulkopoliittinen instituutti), tutkija Teemu Rantanen (Turun yliopisto), yliopistonlehtori Hanna Tuominen (Helsingin yliopisto) ja professori Markku Suksi (Åbo Akademi).

Eurooppafoorumin ohjelma.

 

Materiaalit

Paneelikeskustelun ”Rajallinen rajaton Eurooppa” tallenne

Lue lisää: Paneelikeskustelu Eurooppa-Foorumissa: kriisit ovat korostaneet rajojen merkitystä Euroopassa

 

Kuva: Markus Spiske/Unsplash